Foto: SVT

Teckenspråkstolkning i tv ska öka

Publicerad

Regeringen skärper kraven på tillgänglighet för SVT och Utbildningsradion från och med nästa år. Det står klart efter att regeringen idag beslutade om sändningsillstånd för de kommande sex åren.

Kraven gäller textning, teckenspråkstolkning, syntolkning och uppläst textremsa.

– Målsättningen är att ta bort de hinder som personer med olika funktionsnedsättningar möter när de tar del av tv och radio, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i ett pressmeddelande.

Till slutet av 2014 ska motsvarande cirka 85 timmar av programmen i SVT och UR vara tillgängliga genom teckenspråkstolkning och syntolkning. År 2016 ska det ha ökat till ca 225 timmar, vilket är en tio gånger så mycket som idag.

När det gäller textning ska samtliga förinspelade program på svenska textas. För direktsända program är kravet att 55 procent ska vara direkttextade i slutet av nästa år. År 2016 höjs kravet till 65 procent. Om en språkdatabas för automatisk taligenkänning införs bör kravet höjas till 100 procent, enligt regeringen.

De nya kraven börjar gälla från 1 januari 2014.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.