Foto: SVT

Terrordåd i Bryssel – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Terrorn har slagit till igen, denna gång mot Bryssels internationella flygplats och tunnelbana. I Belgien råder katastroflarm och i stora delar av världen har man höjt säkerhetsläget markant. Här följer en sammanfattning av tisdagens dramatiska händelser.

* Vid 8-tiden på tisdagsmorgonen inträffade två explosioner vid flyplatsen Zaventem utanför Bryssel. Explosionerna inträffade i flygplatsens avgångshall. Flygplatsen evakuerades omedelbart och all passagerartrafik har ställts in och flyttats till andra flygplatser.

* Det är ännu inte bekräftat exakt vad som orsakat explosionerna på flygplatsen, men enligt belgiska åklagare kan det vara fråga om självmordsbombare. Det finns också uppgifter om att det förekom skottlosning innan explosionerna.

Terrordåden i Bryssel – Teckenspråk

* Klockan 9:15 inträffade ytterligare en explosion. Denna gång i tunnelbanan nära stationen Maelbeek, som ligger nära EU-kommissionens och ministerrådets byggnader i centrala Bryssel. Enligt vittnen ska det ha varit en bomb ombord på ett tunnelbanetåg som exploderade.

* Många människor har dödats och skadats. Enligt de senaste, obekräftade, uppgifterna från räddningstjänsten har minst 21 människor mist livet och ett fyrtiotal skadats i attentaten mot flygplatsen och tunnebanan. Siffran över antalet döda och skadade har ändrats flera gånger under förmiddagen.

* Katastroftillstånd har utfärdats över Brysselområdet och terrorhotnivån har höjts högsta möjliga. Kollektivtrafiken har ställts in och samtliga tunnelbanestationer har spärrats av. Alla vägtunnlar längre än 300 meter är avstängda.

* Belgiens parlament och andra myndigheter har evakuerats och håller stängt. Myndigheterna uppmanar folk att stanna hemma alternativt kvar i skolor och på arbetsplatser. Något utegångsförbud har dock inte utfärdats. Många affärer och varuhus håller stängt.

* Vid 11-tiden bekräftade den belgiska regeringen att det rör sig om terrordåd och att minst en självmordsbombare deltagit i dådet. Det kom även uppgifter om omfattande kontroller utmed den normalt öppna gränsen mellan Belgien och Frankrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Bryssel – Teckenspråk

Mer i ämnet