Tidning kräver Stoltenbergs avgång

Uppdaterad
Publicerad

Verdens Gang, en av Norges största dagstidningar, anser att den norske statsministers Jens Stoltenberg ska avgå efter all kritik mot norska myndigheter.

Stoltenberg fick mycket beröm för sitt eget agerande efter massmordet på Utöya och bomben mot regeringsbyggnaderna. Att han nu uppmanas avgå beror på bristerna i de myndigheter som han har ansvaret för.

VG konstaterar att det ”sitter människor i ansvarsfulla nyckelpositioner i Norges ledning som inte förstår vilket ansvar de har.”

Terrordåden i Norge teckenspråk

Tidningen räknar upp punkt efter punkt med kritik och hävdar att ”det skulle vara helt oacceptabelt om detta inte får konsekvenser för myndighetspersoner med formellt ansvar”. VG frågar sig bland annat hur det kunde vara möjligt för Breivik att parkera en bil full av sprängmedel mitt i hjärtat av det politiska Norge och varför han inte stoppades innan han nådde Utöya.

Tidningen konstaterar att de samhällsfunktioner som skulle skydda landet och folket inte fungerare och att de svikit landet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Norge teckenspråk

Mer i ämnet