Tolkutredningen överlämnades till minister

Uppdaterad
Publicerad

Idag lämnade regeringens utredare Greger Bååth över Tolktjänst-utredningen till till Barnoch äldreminister Maria Larsson.

Några av utredningsförslagen är:

1. En ny myndighet skapas, Tolktjänstmyndigheten, staten tar alltså det största ansvaret ge tolktjänst till döva, dövblinda och vuxendöva.

2. Myndigheten ska se till att det finns tolktjänst i hela Sverige.

3. Utredningen föreslår en ny lag ,en skyldighetslag, som ska innehålla bestämmelser om att Tolktjänstmyndigheten ska ge tolktjänst.

4. Utredningen föreslår att det ska finnas valfrihetstimmar, tolkanvändaren ska själv få bestämma när han eller hon ska använda sina timmar till tolkning.

5.Utredarna tror att Tolktjänstmyndigheten behöver ungefär 300 miljoner kr varje år för att arbeta, vilket innebär att kostnaden blir ungefär detsamma som idag.

Stefan Zetterman intervjuade utredaren Greger Bååth och Ragnar Veer, ordf Sveriges Dövas Riksförbund.

Ragnar Veer säger så här om utredningen:

– Vi är väldigt nöjda med att tolktjänstmyndigheten kommer att ha det övergripande ansvaret för tolkning och att samma villkor kommer att gälla över hela Sverige.

– Det är alltså slut med att landstingen på olika platser i Sverige har olika stora resurser och att man som döv i vissa landsting får tolk där man i andra landsting blir nekad. Det är det bästa med den här utredningen!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.