På tisdagen meddelade infrastrukturminister Anna Johansson (S) att Transportstyrelsens ordförande Rolf Annerberg valt att avgå. Foto: TT

Transportstyrelsens ordförande avgår efter IT-skandal

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten Transportstyrelsens ordförande Rolf Annerberg har lämnat sitt uppdrag idag. Orsaken är en IT-skandal.

Förra året kom det fram att Transportstyrelsen anlitat personer i Östeuropa som skulle ha ansvar för myndighetens databas. Där finns bland annat information om polisens och militärens alla fordon, om personer med skyddad identitet och vilka vägar värdetransporter åker.

 Transportstyrelsen gav jobbet till dom här personerna utan att kontrollera om det gick att lita på dom. Det betyder att hemliga uppgifter i databasen skulle kunna komma ut till fel personer och Sveriges säkerhet vara i fara.

IT-skandalen – teckenspråk

Regeringen gav tidigare Transportstyrelsens generaldirektör sparken och böter för att hon var ansvarig för det här.

Nu har det också visat sig att styrelsen kände till vad som hänt utan att informera regeringen.

-Regeringen ser väldigt allvarligt på det här och kommer att byta ut flera personer i styrelsen, sa infrastrukturministern vid en pressträff idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen – teckenspråk

Mer i ämnet