Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: EBU

Tredjedel av Ukraina är minerat

Uppdaterad
Publicerad

Omkring en tredjedel av Ukrainas yta är kontaminerad av minor eller odetonerad ammunition, enligt landets krisberedskapsmyndighet.

Försvarsministern Oleksij Reznikov hävdar att rensningen av minor kan ta upp till 30 år. Det kommer, enligt Reznikov, att krävas 5000 experter för att röja undan minorna i landet.

Ukraina hade problem med minor redan innan kriget, men sedan Rysslands invasion inleddes i februari 2022 ska den kontaminerade ytan ha tiodubblats i storlek. Områdena som måste röjas motsvarar 16 Skåne.

Det finns två typer av minor: Landminor och sjöminor. Av landminor finns det truppminor, fordonsminor och stridsvagnsminor.

Truppminor delas i sin tur in i två kategorier beroende på hur de utlöses. Trampminor utlöses när man trampar på minan och trådminor detonerar när man kommer åt uppspända trådar.

Fordonsminor är avsedda för att användas mot bilar, landande flygplan och lätt pansrade fordon.

Stridsvagnsminor innehåller större sprängladdningar och används mot tungt pansrade fordon.

Truppminor är förbjudna i många länder enligt en FN-konvention från 1997. Ukraina har skrivit på konventionen men inte Ryssland. Likväl har Human Rights Watch larmat om att båda sidor använder truppminor.

Källor: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.