Foto: TT

Trump skyller våldet på båda sidor

Publicerad

USA:s president Trump säger nu att ”båda sidor” gjorde sej skyldiga till våld vid oroligheterna i Charlottesville förra helgen. Uttalandet har fått hård kritik men hyllas av Ku Klux Klan.

Donald Trump har återigen hamnat i blåsväder efter att under tisdagen beskyllt båda sidor för våldsamheterna i Charlottesville i helgen.

Vad sägs om alternativ-vänstern. Har de någon skuld? Jag anser det, sade Trump på en pressträff som egentligen skulle handla om infrastruktur.

Trump har kritiserats från flera håll för sitt uttalande. Dels från kändisar i sociala medier, men också från flera näringslivstoppar som nu har hoppat av sina roller som rådgivare till presidenten.

Och uttalandet väcker stor upprördhet hos politiker från båda sidor.

Det här är inte min president, skrev demokratiske senatorn Brian Schatz.

Den ledande republikanen i kongressen, representanthusets talman Paul Ryan efterlyste tydlighet och twittrade: ”Vi måste vara tydliga. Vitmakt-grupper är avskyvärda”.

Gillades av vit makt-rörelsen

Men uttalandet gillades av flera vit makt-förespråkare. Tidigare Ku Klux Klan-ledaren David Duke applåderade Trump på Twitter. ”Tack president Trump för att du är ärlig och modig nog att tala sanning”, skriver han bland annat.

Högerextrema uppges nu planera nya demonstrationer i Boston i helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.