Foto: TT

Trumps nya inreseförbud utmanas

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska delstaten Hawaii kommer under onsdagen att söka ett tillfälligt förbudsföreläggande mot president Donald Trumps nya order om inresestopp för personer från sex i huvudsak muslimska länder.

Den omarbetade presidentordern kom i måndags och ersätter den tidigare, som stoppats i domstol.

I den nya presidentordern är Irak inte längre med. Dessutom undantas personer med uppehållstillstånd eller giltigt visum, skriver nyhetsbyrån Reuters.

DEN NYA PRESIDENTORDERN

De nya reglerna börjar gälla från och med den 16 mars och 90 dagar framåt. Det gamla inreseförbudet gällde medborgare i sju länder som sas utgöra ett terrorhot: Irak, Syrien, Jemen, Somalia, Sudan, Iran och Libyen.

Den här gången är det dock fritt fram för irakiska medborgare att resa till USA som vanligt. Medborgare från de resterande sex länderna påverkas av beslutet.

Nytt är att samma regler gäller för människor från Syrien som de övriga länderna på listan. Tidigare ville Trump att beslutet skulle gälla på obestämd tid för syrier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inreseförbjudet i USA – teckenspråk

Mer i ämnet