Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Turkiet lämnar konvention mot kvinnovåld

Publicerad

Turkiet har dragit sig ur Istanbulkonventionen mot våld mot kvinnor. Beskedet har utlöst ilska bland rättighetsgrupper som uppmanar till protester i Istanbul.

Konventionen, som 2011 skrevs under av EU samt 45 länder, var den första i sitt slag och kräver att lagstiftning införs mot bland annat våld i hemmet och könsstympning.

Turkiet har inte angett något skäl till varför man drar sig ur.

Enligt rättighetsgrupper är våld mot kvinnor är ett växande problem i Turkiet. Landet för ingen officiell statistik, men enligt Världshälsoorganisationen (WHO) utsätts 38 procent av landets kvinnor för våld från en partner någon gång i sitt liv, jämfört med runt 25 procent i Europa.

Enligt rättighetsgruppen Vi ska stoppa mord på kvinnor mördades 300 kvinnor i Turkiet förra året.

* Europarådets Istanbulkonvention är ett omfattande avtal med syfte att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor och flickor samt våld i hemmet. Konventionen lades fram 2011 och trädde i kraft 2014.

* Det är den första juridiskt bindande konventionen om våld mot kvinnor i Europa och öppnades för undertecknande vid ett ministermöte i Istanbul i Turkiet.

* I Istanbulkonventionen fastslås att våld mot kvinnor är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Den fördömer alla former av våld mot kvinnor och beskriver våldet som ett uttryck för historiskt ojämlika maktförhållanden mellan kvinnor och män.

* Stater som ratificerar dokumentet förbinder sig att upprätthålla en viss juridisk standard gällande exempelvis våldtäkt, sexuella övergrepp, könsstympning, hedersrelaterat våld och tvångsäktenskap.

* 2019 hade konventionen signerats av 45 stater och EU. Turkiet var först att ratificera konventionen. Flera EU-länder som undertecknat har dock ännu inte ratificerat.

Källa: Europaparlamentet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.