Foto: Bülent Kilic / AFP

Turkisk offensiv fortsätter – trots kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets militäroffensiv mot kurdisk milis i nordöstra Syrien fortsätter. Över hundra människor har dödats och omvärlden håller andan i fruktan för ett nytt storskaligt krig. Men allt fler röster höjs nu för att stoppa offensiven.

29 republikaner i det amerikanska representanthuset meddelar att de vill driva igenom sanktioner mot Turkiet, dagen efter att partikamrater i senaten meddelat liknande åtgärder.

”Erdogan och hans regim måste ställas inför allvarliga konsekvenser för att utan nåd attackera våra kurdiska allierade i norra Syrien”, säger republikanen Liz Cheney.

Turkiets offensiv i Syrien – Teckenspråk

Tunga FN-länder: Avbryt offensiven

Fem av säkerhetsrådets medlemsländer – Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Belgien och Polen – uppmanar Turkiet att avbryta offensiven mot den kurdiska milisen i Syrien.

Finland och Norge har stoppat vapenexporten till Turkiet, och Sveriges utrikesminister Ann Linde vill göra samma sak.

”En fredsoperation”

Turkiets ambassadör i Sverige, Hakki Emre Yunt, säger i en intervju med SVT att det inte är ett krig utan en fredsoperation genomförd av väpnade turkiska styrkor. Syftet är enligt ambassadören att skapa fred i området och rensa det från terrorister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiets offensiv i Syrien – Teckenspråk

Mer i ämnet