Foto: TT

Tusentals ungdomar skippar mönstringen

Uppdaterad
Publicerad

6.000 svenskar svarade inte på Försvarsdepartementets kallelse till mönstring som skickades ut 7/4-4/5. Nu kan de tvingas böta tusentals kronor.

I det så kallade beredskapsunderlaget uppmanades cirka 90.000 ungdomar födda 1999 att svara på frågor i ett webbformulär om hälsa, socialt liv och personlighet.

Det varnades också för att den som inte fyllde i formuläret inom 14 dagar riskerade böter.        

Omkring två månader senare är det fortfarande 6.000 personer som inte har svarat på uppmaningen. Myndigheten har nu skickat ut påminnelser.

FAKTA: MÖNSTRINGEN

5 000 ungdomar kommer att kallas till mönstring via det så kallade beredskapsunderlaget, ett 60-tal frågor som fylls i via ett webbformulär. Beredskapsunderlaget är obligatoriskt att fylla i. Fylls det inte i inom 14 dagar från att det skickats ut kommer en påminnelse. Rekryteringsmyndigheten kan utfärda böter i ett senare skede.

8 000 ungdomar kommer mönstra via den frivilliga rekryteringen.

Rekryteringsmyndigheten räknar med att mönstra totalt 13 000 personer för att fylla 4 000 utbildningsplatser.

Mönstringen sker i Kristianstad och Stockholm med start i oktober.

Den första värnpliktsutbildningen kommer genomföras sommaren 2018, och vara 9 eller 11 månader.

Årskullen 1999 består av drygt 95 000 personer, men vissa har sorterats bort på förhand på grund av exempelvis utlandsboende eller olika typer av sjukdomar.

Källa: Rekryteringsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.