Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT arkivbild

Två döms till fängelse efter att ha filmat militärbas

Uppdaterad
Publicerad

Två män tog sig in på Musköbasen i Haninge, filmade och fotograferade delar av anläggningen – och åtalades för obehörig befattning med hemlig uppgift. Nu kommer domen mot männen, som hävdar att de inte förstod att de var på ett skyddsobjekt och att marinbasen var aktiv. De döms till fängelse i ett år och fyra månader.

Männen greps i december 2018 efter det att en skyddsvakt upptäckt dem inne på Försvarsmaktens marinbas på Muskö söder om Stockholm. Det visade sig att de varit inne vid två tillfällen och tagit över hundra foton och filmklipp runt om på anläggningen.

Männen, från Belgien och Storbritannien, åtalades senare för obehörig befattning med hemlig uppgift, obehörigt tillträde till skyddsobjekt och olovlig avbildning av skyddsobjekt. De båda döms nu av Södertörns tingsrätt till fängelse i ett år och fyra månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brott och straff – Teckenspråk

Mer i ämnet