• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Tyskland avvecklar kärnkraften

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland blir den första stora industrination som överger kärnkraften. Inatt togs beslutet att landet kommer att avveckla all sin kärnkraft till 2022.

Beslutet togs vid ett möte med partiledarna i förbundskansler Angela Merkels regeringskoalition, och koalitionen har kommit överens om en tidtabell för när alla kärnkraftverk ska vara avstängda. Tyskland blir därmed den första stora industrination som överger kärnkraften.

Ifjol togs ett beslut om att förlänga livslängden för landets 17 kärnkraftverk, men efter kärnkraftsolyckan i Japan i mars har Merkel backat. Regeringen har också beslutat att inte återstarta de sju reaktorer, de äldsta i landet, som stoppades ifjol.

Före mars i år stod kärnkraften för cirka 23 procent av Tysklands energiproduktion, och tyskt näringsliv har varnat för att avveckla kärnkraften för tidigt. Man menar att det kan leda till energibrist som hotar landets industri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.