Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Franck Niyonzima, Isabella Hagnell Westermark, Tobias Engström, Nikolaj Olvhöj Kirkegaard och Eva Björklund berätta ifall de är oroliga för om de kommer att få äldreomsorg på teckenspråk när de själva blir gamla. (Både teckenspråk och svenskt tal finns) Foto: Antonia Rodrigues da Silva/SVT

Unga om bristen på äldreboenden för döva: ”Om man bor på fel plats blir man isolerad”

Uppdaterad
Publicerad

I programmet 15 minuter på teckenspråk berättar SDPF:s ordförande Marianne Wallentin att det är svårt att få äldreomsorg på teckenspråk i många delar av landet.

– Det finns bara fem stycken äldreboenden för döva: I Skåne, Göteborg, Örebro, Jönköping och ett litet i Uppsala. Från hemtjänsten kommer det många olika personer som inte kan teckenspråk, säger Marianne Wallentin från Sveriges dövas pensionärsförbund.

Äldreomsorgen i fokus på Dövas dag

– Vi döva har inte samma möjlighet och valfrihet, och om man bor på ”fel” plats blir man isolerad, säger Tobias Engström. Han var en av besökarna på Dövas dag i Malmö 2023 där flera föreläsningar och diskussioner handlade om situationen för de äldre.

15 minuter på Teckenspråk

Se fler berättelser i videoklippet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

15 minuter på Teckenspråk

Mer i ämnet