Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Unisa får inte stanna i Sverige

Unisa Turay kom till Sverige från Sierra Leone för sju år sedan. I Sverige fick han lära sig svenskt teckenpråk. Nu har Migrationsverket beslutat att Unisa inte får stanna i Sverige.

Innan han kom till Sverige var han språklös och kunde inte kommunicera med någon i hemlandet. Unisa började på Kristinaskolan i Härnösand som erbjuder undervisning både på teckenspråk och svenska. Under de sju år han varit i Sverige har han lärt sig både svenskt teckenspråk och svenska.

Lilla Aktuellt teckenspråk har nyligen intervjuat Unisa.

Tomas Lagergren, Reporter:

Unisa kom till Sverige från Sierra Leone med sin bror och mamma 2010. De sökte asyl. Nyhetstecken träffade honom 2015. Då hade han fått avslag på asylansökan – de måste tillbaka till hemlandet. Unisa oroade sig för framtiden därnere.

Nu har det gått två år. Vad har hänt sedan dess? Lilla Aktuellt teckenspråk har träffat honom.

---

Migrationsverkets beslut står kvar. De anser att hans skäl att få stanna inte räcker. Han får inte stanna pga skyddsskäl. Det är inte krigstillstånd i Sierra Leone, till exempel. Sedan finns det en formulering som man kan åberopa: ”Särskilt ömmande omständighet”. Det kan vara för att personen är svårt sjuk att det är fara för personens liv att återvända, eller funktionsnedsättning. Då kan man få stanna kvar i landet.

Migrationsverket är medvetet om att döva har en tuff situation i Sierra Leone. Men det är ändå inget skäl för att få stanna kvar i Sverige. Därför ska Unisa utvisas hem till Sierra Leone, menar Migrationsverket.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet