Foto: Fredrik Sandberg/TT/Jonas Ekströmer/TT

USA har spionerat på svenska politiker med hjälp av Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA har med dansk hjälp spionerat på ledande politiker och höga tjänstemän i Sverige. Det kan SVT Nyheter avslöja tillsammans med Danmarks Radio, NRK, NDR, WDR, Süddeutsche Zeitung och Le Monde.

Avslöjandet bygger på information från nio olika källor som alla haft tillgång till hemligstämplad information från danska underrättelsetjänsten. Alla uppgifter är bekräftade av flera av varandra oberoende källor. Majoriteten av källorna bekräftar för Danmarks Radio att namngivna svenska politiker och höga tjänstemän var ett mål för spionaget.

Källorna hänvisar till en hemlig rapport om NSA:s övervakning av trafik i internetkablar genom Danmark. Vilka svenskar som har avlyssnats är okänt, liksom hur många det rör sig om.

SVT har sökt NSA och danska underrättelsetjänsten för en intervju utan resultat.

Kärnan i skandalen handlar om att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA fritt ska ha haft tillgång till att övervaka internettrafiken via danska fiberkablar. Danmark är knytpunkt för fiberkablar till Sverige, Norge, Storbritannien och Tyskland. Foto: Danmarks Radio

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.