Foto: Delil Souleiman/AFP, Presidential Press Service/AP/Pool/TT

USA: Turkiet går snart in i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet kommer inom kort att gå in i norra Syrien, det uppger Vita huset.

Uttalandet kom sent på söndagskvällen efter ett telefonsamtal mellan USA:s president Donald Trump och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, enligt nyhetsbyrån AP.

Turkiet har under flera månader hotat med att inleda en militär offensiv mot de kurdiska styrkorna i norra Syrien. Vita huset sade i ett uttalande sent igår att amerikanska trupper ”inte kommer stödja eller bli involverade i operationen” och ”kommer inte längre vara i närområdet” i norra Syrien.

”USA viker ner sig”

I december förra året meddelade Trump att han kommer att dra tillbaka de amerikanska trupper som finns i Syrien. Då möttes han av bred kritik för att ha övergett kurdiska allierade till det turkiska anfallet.

SVT:s reporter Tomas Thorén, på plats i Istanbul, säger att beskedet från Vita huset innebär att USA viker ner sig för Turkiets påtryckningar.

– Nu signalerar man alltså att man kommer att tillåta att Turkiet går in med sin militära kraft, de är naturligtvis militärt överlägsna mot de kurdiska styrkorna, säger Tomas Thorén.

Thorén menar att allting tyder på att vi har en nära offensiv mot nordöstra Syrien att vänta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.