Foto: TT

Utredning: Planet bröts itu i luften

Uppdaterad
Publicerad

MH17 sköts ned med en rysktillverkad luftvärnsrobot. Det bekräftade de nederländska utredarna när de presenterade den slutliga haverirapporten. Flygplanet bröts itu i luften, enligt utredningen, som kritiserar att luftrummet inte var avstängt för civilflyg.

Det malaysiska flygplanet sköts ned med en rysktillverkad luftvärnsrobot av typen BUK, avfyrad från östra Ukraina. Haverikommisionen har uteslutit alla andra orsaker till kraschen, sa kommissionens ordförande Tjibbe Joustra på presskonferensen.

– Vi har uteslutit alla tekniska fel, defekter, eller att en bomb exploderat inuti flygplanet. Kraschen orsakades heller inte av en attack från luften. Om det hade varit så hade skadorna sett annorlunda ut, sa Joustra.

Tjibbe Joustra höll presskonferensen ståendes framför en rekonstruktion av det nedskjutna flygplanet. Den deformerade flygplanskroppen är uppbyggd av vrakdelar som fraktats från Ukraina till Nederländerna.

BUK-roboten exploderade strax ovanför flygplantets cockpit. En stor mängd splitter skickades iväg med stor kraft och dödade besättningen. Sedan slets främre delen av flygplanet loss, och flygplanet splittrades.

Uppgifterna från haverirapporten läckte ut i förväg genom nederländska medier.

Malaysiska MH17 kraschade den 17 juli 2014, nära staden Hrabove i rebellkontrollerat område i östra Ukraina. Flygplanet var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur. De flesta av offren, 193 passagerare, var nederländare – vilken är anledningen till att Nederländerna leder arbetet med den slutliga haverirapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.