Foto: TT

V släpper fram Stefan Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet kommer att rösta gult och släpper fram S-ledaren Stefan Löfven i fredagens statsministeromröstning, meddelade partiledaren Jonas Sjöstedt idag.

Men man gör det med hot om framtida misstroendeförklaring.

Sjöstedt sade att han har samtalat med Stefan Löfven (S) och kommit överens på flera punkter.

Regeringsbildningen – teckenspråk

– Klausulen om att V inte ska få inflytande är nu i praktiken tillintetgjord. Vi kommer att ha politiskt inflytande över mandatperioden, sade Sjöstedt.

Enligt Sjöstedt har Löfven också lovat att försvara jämlikhetsreformerna som S, MP och V genomförde under förra mandatperioden.

Hotar med misstroende

Jonas Sjöstedt hotade samtidigt med misstroende om den nya S/MP-regeringen lägger fram förslag med högerpolitik, bland annat förslagen om marknadshyror och försämringar i arbetsrätten som finns med i överenskommelsen mellan S, MP, C och L. Vänsterpartiet kommer att rösta emot alla sådana förslag och är beredda att avsätta Stefan Löfven genom en misstroendeomröstning i riksdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen – teckenspråk

Mer i ämnet