Foto: SVT/Jeff Dean/AFP/TT

Vad var det som hände – den kvällen då Breonna Taylor sköts ihjäl?

Uppdaterad
Publicerad

Den svarta kvinnan Breonna Taylor sköts ihjäl av amerikansk polis i mars i år. Nu åtalas en av de tre inblandade poliserna, men inte för hennes död. I stället åtalas han för att ha utsatt hennes grannar för fara. Vad var det egentligen som hände den kvällen då Breonna Taylor sköts ihjäl? Se videon ovan:

Den 13 mars sköts 26-åriga Breonna Taylor till döds i sitt hem när hon låg och sov. Tre civilklädda poliser tog sig in i lägenheten med anledning av en narkotikautredning. Enligt poliserna själva knackade de flera gånger på dörren innan de bröt sig in och där möttes av skottlossning.

Men Breonna Taylors pojkvän menar att så inte var fallet. Han har sagt att han trodde det var frågan om ett inbrott och att han avlossade skott i självförsvar.

Brott och straff – Teckenspråk

Tio skott i blindo

En av poliserna avlossade tio skott i blindo, varav flera skott trängde in i andra bostäder. I skottlossningen träffades Breonna Taylor av flera av polisens kulor och dödades. En polis skadades också. Någon narkotika hittades aldrig under insatsen.

Poliserna som gick in i lägenheten hade en så kallad ”no-knock-warrant”, vilket innebär att de hade tillstånd att göra husrannsakan, utan att behöva förvarna eller knacka på. Men i juni förbjöds ”no-knock-warrants” i Louisville i Kentucky. Efter händelsen sparkades en polis och två stängdes av.

Det här är ett av de fall som lett till stora protester i USA. På onsdagskvällen meddelade åtalsjuryn att en polis åtalas och det var efter det beskedet som stora protester bröt ut i Louisville och även i flera andra städer i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brott och straff – Teckenspråk

Mer i ämnet