Foto: TT

Val 2018: Stärkt stöd för KD i opinionen

Uppdaterad
Publicerad
Med knappt två veckor kvar till valet är det medvind för KD, visar SVT/Novus väljarbarometer där partiets stöd landar på den högsta nivån hittills under mandatperioden, 5,3 procent.

Det har varit en tuff mandatperiod för Kristdemokraterna opinionsmässigt där partiet i långa perioder legat under fyraprocents-spärren. Men i den senaste väljarbarometern från Novus har partiet en statistiskt säkerställd uppgång.  

Enligt undersökningen skulle partiet få 5,3 procent av rösterna vilket är det största uppmätta stödet i Novus väljarbarometer under mandatperioden och första gången som partiet är över fyraprocents-spärren på ett drygt år

KD:s uppgång baseras främst på väljare som vunnits över från Moderaterna, följt av Centerpartiet och Socialdemokraterna.

Förändringarna sen en vecka tillbaka är endast statistiskt säkerställda för C och KD. Foto: SVT Design

Den andra säkerställda förändringen i barometern är att Centerpartiet tappar stöd. I den nya undersökningen ligger partiet på 8,0 procent vilket är två procentenheter lägre än för en vecka sedan.                      

Vad gäller blocken är läget jämnt. Alliansen är fortfarande mindre än de rödgröna, men tar in lite av avståndet. De rödgröna partiernas ledning ligger inom felmarginalen, enligt väljarbarometern.

Foto: SVT Design

SÅ GJORDES UNDERSÖKNINGEN

Visa

Frågan som ställs i väljarbarometern är: ”Hur skulle du rösta om det vore val till riksdagen i dag?”

Novus genomförde undersökningen mellan 22-28 augusti. 

Novus väljarbarometer är baserad på 1611 intervjuer. Svarsfrekvensen i undersökningen är 49 procent och totalt antal i urvalet 3 159.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2018 - teckenspråk

Mer i ämnet