Foto: TT

Vänsterpartiets krav på Löfven

Publicerad

Vänsterpartiet förväntar sig att Stefan Löfven (S) hedrar tidigare överenskommelser, och konkreta jämlikhetsreformer, som han gjort med V under den gångna mandatperioden. Det var Jonas Sjöstedts besked under måndagens pressträff i riksdagen.

Partiet brukar referera till en 80 punkter lång lista när de talar om vilka reformer de drivit igenom tillsammans med Socialdemokraterna under den gångna mandatperioden. På listan finns bland annat en höjning av studiebidraget, avdrag för fackavgifter, gratis kollektivtrafik för skolelever under sommaren och gratis simskola för sexåringar.

Alla 80 punkterna finns att läsa här.

Vill ha inflytande

Vänsterpartiet tycker att förslagen i uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet ligger för långt åt höger. Jonas Sjöstedt reagerade också på den skrivelse i uppgörelsen som handlade om att Vänsterpartiet inte ska få inflytande över politiken. Han kallade det oacceptabelt att Vänsterpartiet inte skulle kunna samarbeta med Socialdemokraterna under normala former.

– Vi köper inte det. Att vi skulle uteslutas ur allt politiskt inflytande, oavsett vad det handlar om, är helt oacceptabelt. Vi är en förutsättning för att denna regering ska finnas till, sade Jonas Sjöstedt under sin pressträff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen - teckenspråk

Mer i ämnet