Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Varannan brandman: Resursbrist förvärrade sommarens bränder

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av tio brandmän anser att de hade för lite personal under sommarens skogsbränder. Varannan brandman anser dessutom att bristande resurser påverkade spridningen av bränderna där de jobbade. Det visar en stor undersökning som Uppdrag granskning har gjort.

Under den torra och varma sommaren 2018 drabbades Sverige av 300 skogsbränder. Ett extremväder som enligt forskare kommer bli allt vanligare på grund av klimatförändringarna. Sveriges beredskap ställdes på hårda prov regeringen drog tidigt slutsatsen att myndigheterna klarat det på ett ”utomordentligt bra” sätt.

Generellt har vi en bra krisberedskap och en bra räddningstjänst, sade ansvarige ministern Morgan Johansson (S) i Sveriges radio i somras, ett budskap han upprepade flera gånger. 

Men många av de som gjorde jobbet på marken håller inte med ministern. I Uppdrag gransknings undersökning medverkar drygt 600 brandmän och brandbefäl som kämpade mot skogsbränderna i de tio län, från mellersta Sverige och uppåt, där de flesta bränderna rasade.

Fyra av tio: Vi hade för lite personal                                    

I undersökningen svarar nästan fyra av tio brandmän, 38 procent, att de hade för lite personal.                                                        

52 procent uppger att de hade för lite personal i Västerbotten, och i Norrbotten  som inte fick hjälp utifrån på samma sätt som söderut  är siffran 66 procent.

Varannan brandman, 49 procent, svarar i Uppdrag gransknings undersökning att brist på resurser påverkade spridningen av skogsbränderna där de jobbade det gäller till exempel personal, fordon och utrustning.

Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

skogsbränder sommar 2018 - teckenspråk

Mer i ämnet