Foto: Skärmdump från Facebook

”Varför gör du såhär mot mig?”

Uppdaterad
Publicerad

Ett öppet brev från en brandman sprids som en löpeld i sociala medier just nu och har delats över 30 000 gånger på Facebook.

”Till dig som kastade stenar på oss i natt” inleder brandmannen sitt öppna brev på Facebook, riktat till de som attackerat brandmannen och hans kollegor.

”I natt kastade du stenar på oss! Tack och lov var det bara en av ungefär 20 stenar som gick igenom rutan. Som tur var hade jag min hjälm på huvudet så stenen lämnade bara ett stort ärr i min hjälm. Som tur var träffade du inte vår chaufför, han kunde köra oss därifrån och han kunde lämna sin son på dagis i morse. Själv fick jag krama om min flickvän när jag kom hem, overklig omfamning! Som tur var skadades ingen annan fysiskt av de stenar du kastade på oss. Men du har påverkat mitt och mina vänners yrkesliv för all framtid!”

Upplopp i Husby – Teckenspråk

”Jag har också en familj”

Brandmannen fortsätter:

”Jag är här om din pappa behöver hjälp om han krockar med sin bil, jag hjälper din syster om det börjar brinna i hennes kök. jag kommer att simma i iskallt vatten för att hjälpa din lillebror om han trillat ur en båt även fast det är iskallt i vattnet. jag kommer att hjälpa din mormor om hon får hjärtstillestånd och jag kommer även att hjälpa DIG om du går igenom isen en solig dag i mars. Varför gör du så här mot mig? Jag har också en familj som vill träffa mig igen, precis som du!

Så avslutar brandmannen sitt öppna brev till stenkastarna som vid niotiden i morse hade delats över 30 000 gånger.

Storstockholms brandförsvar gjorde över 90 utryckningar i natt, bilar brann på minst 15 orter och många räddningstjänstarbetare har utsatts för stenkastning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upplopp i Husby – Teckenspråk

Mer i ämnet