”Möts man med våld måste man försvara sig”

Uppdaterad
Publicerad

Martin Marmgren är polis på ungdomssektionen på Västerortspolisen. Han är bekymrad över hur man ser på polisens arbete, men främst oroad över upploppen.

– Det är grymt tragiskt, framförallt för alla som bor i Husby. Och inte bara för dem för nu har det spridit sig i hela länet. Den här sortens förstörelse, kravaller och attacker tjänar ingen på, säger Martin Marmgren.

I den senaste tidens upplopp har polisen fått en hel del kritik för sina insatser och hur de har skött sitt jobb. Både i traditionella och sociala medier har det skrivits om att polisen inte har haft någon kontroll och att de ska ha använt sig av övervåld.

– Möts man med våld, i det här fallet gatustenar som är livsfarliga, då är det klart att man får använda våld för att försvara sig, och för att försöka lagföra och skydda de boendes egendom. Sedan ska det göras proportioneligt, och det är ett svårt avvägande. Det är möjligt att det ibland görs dåliga bedömningar och att det används mer våld än vad som krävs. Det kan i sin tur bero på hög stressnivå och en svår arbetsmiljö, säger han.

SVT ABC: Vad är ert jobb och er skyldighet nu?

– I första hand måste vi skydda dem som bor i de drabbade områdena och deras egendom. Sedan måste vi ställa ansvariga personer inför rätta. Det är ju brott som begås.

Det finns också de som kritiserar hur de stora medierna rapporterar kring händelserna. Dels framställningen av polisen, men också att medierna triggat vidare ungdomarna samt att det ibland blivit ren krigsrapportering.

– Klart att media har en plikt att rapportera. Det finns ju ett samhällsintresse när sådant här sker. Sedan gäller det att rapportera nyanserat, inte göra det så dramatiskt och inte bara springa i en riktning. Som att till exempel framställa polisen som rasister som det gjordes i början eller att skapa krigsrubriker, säger Martin Marmgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Upplopp i Husby - Teckenspråk

Mer i ämnet