Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Världsbanken skickar miljarder till Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Världsbanken meddelar att 1,78 miljarder dollar, motsvarande drygt 18 miljarder kronor, ska skickas till Turkiet för att bidra till insatserna efter de dödliga jordskalv som drabbade landet och Syrien.          

”Vi tillhandahåller omedelbar hjälp och förbereder en snabb utvärdering av de brådskande och omfattande behoven på marken”, uppger Världsbankschefen David Malpass i ett uttalande.                                     

Även USA har meddelat att landet kommer att skicka ett stödpaket, inledningsvis på 85 miljoner dollar, efter jordskalven. Sverige har också beslutat att skicka 37 miljoner kronor i nödhjälp till Turkiet och Syrien.

Många människor har omkommit i både Turkiet och Syrien. Antalet döda stiger kontinuerligt – Klockan 07:25 på fredagen 10 februari var det sammalagda antalet döda över 21 000 varav cirka 18 300 i Turkiet och 3 000 i Syrien, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Läs mer här

JORDSKALV I TURKIET

* Turkiet drabbas återkommande av jordbävningar, flera av dem med allvarliga följder.

* Landet utgör i princip en egen ovanligt liten tektonisk platta, den så kallade anatoliska plattan, som den arabiska tektoniska plattan nu har tryckt på i nordöstlig riktning.

* År 1999 skakade ett förödande jordskalv Izmit i västra Turkiet och över 17 000 människor miste livet.

* 2011 drabbades städerna Van och Ercis i östra Turkiet av en jordbävning som krävde minst 523 dödsoffer.

* I september 2019 drabbades Istanbul av ett skalv på 5,7 som fick människor att fly ut på gatorna. Experter har länge varnat för att ett stort skalv skulle kunna ödelägga 15-miljonersstaden, som är belägen vid en känd förkastningsspricka med stor risk för jordbävningar.

Källor: AFP och Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.