Vattnet i Örebro smittat

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom de första preliminära proverna på Örebrovattnet efter larmet i lördags, och de visar att vattnet är smittat på två provpunkter. Kommunen uppmanar nu boende i Örebro att koka vattnet fram till onsdag.

Under måndagsförmiddagen kom svaren på de första prover som tagits på det kommunala dricksvattnet i Örebro kommun efter att avloppsvatten runnit ned i vattenreservoaren vid Svampen. Det visade sig att vattnet var smittat vid två provpunkter. En vid Svampen och en vid Norrplan.

– Svaren är preliminära hittills. Men detta gör att restriktionerna att koka vattnet flyttas fram en dag till onsdag, säger Lars Ferbe, enhetschef på tekniska förvaltningen i Örebro kommun, till Tvärsnytt.

Örebro kommun uppmanar alltså fortsatt de minst 100.000 drabbade att koka kranvattnet fram till på onsdag i väntan på fler provsvar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.