Foto: SVT/Døvefilm

”Vi blev chockade när vi fick veta”

Uppdaterad
Publicerad

– Hur kändes det när ni fick nyheten?

– Vi blev chockade när vi fick veta. Vi fick ingen information i förväg från regeringen om att vi skulle stänga ned. Först trodde vi självklart att det var fel, men efter att ha fått det bekräftat från politisk nivå insåg vi att vi stod inför en mycket allvarlig situation, säger Døvefilms Olivia Thyge Egeberg.

Dovefilm – teckensprak

– När fattades beslutet om att genomföra det ekonomiska förslaget?

– Just nu är det ett förslag om hur budgeten ska se ut för 2018, vilket betyder att förslaget ska igenom det politiska systemet innan det antas. Budgeten godkänns traditionellt i slutet av november, senast i december, säger Olivia Thyge Egeberg.

– Vad händer om förslaget godkänns?

– Om förslaget godkänns så måste vi stänga ned verksamheten omedelbart. Från 2018 och framåt så kan döva danskar inte längre se tv på sitt modersmål, danskt teckenspråk.

– Det betyder att cirka 2.000 döva hamnar utanför samhället, eftersom de har ett verkligt behov av att få information på sitt modersmål, säger Olivia Thyge Egeberg.

SE MER: Døvefilm kan förlora miljonanslag

SE ÄVEN: Danska regeringen svarar: ”Kommer att finnas teckenspråkstolkat material även i fortsättningen”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dovefilm – teckensprak

Mer i ämnet