Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi kan ju bära på smitta” Foto: SVT

”Vi kan ju bära på smitta”

Uppdaterad
Publicerad

I januari beslutade regeringen att även högstadier skulle ha möjlighet att bedriva distansundervisning. Man gjorde dock undantag för sär- och specialskolan. Nu är högstadieelever på Manillaskolan i Stockholm kritiska mot att de inte får chans till distansundervisning.

I Januari gick regeringen ut med att landets högstadieskolor skulle börja med distansundervisning, men grundsärskolan och specialskolan är undantagna.

Förra veckan beslöt sedan Stockholms stad att den kommunala högstadieskolan ska övergå till distansundervisning . Flera elever på Manillaskolan är nu oroliga.

– Vi tycker det känns otäckt att vi måste gå tillbaka till skolan när alla skolor för hörande har börjat med distansundervisning, så varför ska inte vi göra det? Det känns inte rättvist, och inte jämställt, bara för att vi är döva, säger Patricia Ulfsparre.

Hon fortsätter:

– Jag tycker att regeringen borde behandla oss likadant! Eller i alla fall kolla med oss döva! Det känns otäckt att vi döva elever, många av oss bor utanför stan, att vi ska ka in dit. Vi kanske bär på smitta!
Och nu efter corona, eller jag menar nu efter sportlovet också... vi kan ju bära på smitta och så kanske vi smittar våra släktingar och föräldrar som kanske är i riskgrupp... det känns inte så bra!

– Har ni elever sagt ifrån på något sätt?

– Ja vi har kontaktat vår biträdande rektor som är ansvarig för högstadiet som säger att det är svårt att ha distansundervisning på Manillaskolan eftersom lärarna behöver mer tid att planera elevernas schema och lektioner. Men jag tycker det är konstigt att det fungerar på skolor för hörande men inte för oss! Vi hade distansundervisning en vecka innan Jul och då funkade det så det är konstigt att det inte gör det nu.

– Vi har kontaktat barnombudsmannen Jenny Nilsson och hon skulle kontakta vår rektor. Men det verkade svårt eftersom regeringen har tagit nåt generellt beslut om att ingen särskola ska ha distansundervisning. Men jag tycker dom glömmer oss här, distansundervisning funkar bra för oss men... ja...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet