Nytt besked: Vaccinmålet flyttas fram till september

Uppdaterad
Publicerad

Målet för när alla svenskar ska ha erbjudits minst en dos vaccin flyttas fram på nytt, från 15 augusti till 5 september. Det meddelar socialminister Lena Hallengren (S).

Enligt den ursprungliga planen skulle alla vuxna ha erbjudits en dos vaccin innan midsommar. Men i takt med att vaccinleveranserna försenats har målet flyttats fram.

Och nu sker det igen – först den 5 september ska samtliga över 18 år ha blivit erbjudna minst en dos vaccin, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff. Det är försening med nära tre veckor jämfört med det tidigare datumet 15 augusti.

Beskedet bygger på beräkningar av Folkhälsomyndigheten och har enligt socialministern att göra med försenade vaccinleveranser och en fortsatt paus av Janssens vaccin.

– Den här prognosen kan komma ändras igen och flyttas både framåt och bakåt i tiden beroende på förutsättningarna, säger Hallengren.

2,4 miljoner har fått minst en dos

Totalt har nu 2,4 miljoner svenskar fått minst en dos vaccin. Folkhälsomyndighetens generaldirektör lyfter fram att detta har fått synliga effekter, inte minst bland dem över 65 år, där omkring 80 procent fått minst den första sputan.

– Den tydligaste effekten av vaccineringen kan man se på särskilda boenden, där dödligheten nu har sjunkit till mycket låga nivåer, säger han.

Han lyfter samtidigt fram att dagens vaccinationsnivå inte är tillräckligt hög för att hindra smittsspridningen. Han ser också potentiella problem med att utrikesfödda har vaccinerats i lägre grad jämfört med infödda svenskar.

– På individnivå innebär detta förstås större risk för sjukdom och död och på befolkningsnivå uppstår hälsoklyftor mellan olika grupper, säger Carlson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.