Ingen tillfällighet att skogsbränder ökar

Uppdaterad
Publicerad

Risken för bränder i skog och mark har ökat med 20 procent globalt sedan slutet av 1970-talet. Orsaken är klimatförändringen och den globala uppvärmningen visar ny forskning.

Klimatförändringen har lett till ökad risk för skogsbränder globalt, det visar ny forskning. Klimatförändringen har gjort att den globala medeltemperaturen ökat med 0.6 grader sedan slutet av 1970-talet. En liten ökning kan tyckas, men tillräcklig för att brandrisken ska öka märkbart.

– Jag tror att det kommer att bli fler skogsbränder i takt med att klimatet blir varmare, säger Annica Ekman, klimatforskare vid Stockholms universitet.

Torra områden breder ut sig

– Man får mindre fukt i marken och det är då lättare att tända eldar och när områdena som är torra breder ut sig så det finns fler områden som kan få fler skogsbränder.

Brandforskare vid amerikanska skogsstyrelsen har undersökt vegetation och klimatdata mellan 1979 till 2013. Analysen visar att skogsbrandsäsongen blivit 20 procent längre de senaste 35 åren. Studien presenteras i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

Skogsbrandshot

Skogsbranden i Västmanland förra sommaren är den största i Sverige i modern tid. Över 13.000 hektar skog drabbades och det beräknas att räddningsinsatserna och skogsskadorna kostade samhället över 900 miljoner kronor. Värme, extrem torka och hårda vindar var några av dom faktorer som bidrog till att branden blev så omfattande. I dag finns det en oro för att Sverige i framtiden kommer att drabbas av fler stora skogsbränder.

Omfattande risk för skogsbränder framöver

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) befarar man att vi kommer att få mer extremväder i framtiden.

– Vi tror att det finns en omfattande risk för omfattande skogsbränder framöver, säger Mats Wisén, avdelningschef Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– De lärdomar vi drar är att vi måste bli bättre på att tolka väderprognoser och se när sådana här väder är i antågande och utifrån det vidta förebyggande åtgärder och kanske höja vår beredskap.

Med bakgrund mot branden i Västmanland har regeringen gett Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att utreda och föreslå hur man ska stärka svensk krisberedskap.

– Regeringen har sagt att vi särskilt ska titta på vad innebär klimat och extremväder situationer och vad innebär det för den svenska förmågan, säger Mats Wisén.

Bidrar med växthusgaser

Skogsbränder släpper varje år ut en mycket stora mängder koldioxid i atmosfären. I mängd hälften så mycket som det som släpps ut av fossila förbränningsmotorer globalt. Och ytterliggare koldioxid i atmosfären spär på den globala uppvärmningen som i sin tur leder till fler skogsbränder.

– På kort sikt anpassar sig systemet och mycket av den här koldioxiden tas upp igen av marken och vegetationen men inte allt. Troligtvis kommer fler skogsbränder leda till ett något varmare klimat för att det kommer finnas mer växthusgaser i atmosfären, säger Annica Ekman, klimatforskare vid Stockholms universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.