I Luleå har affischer rivits ned och stora plakat stulits.

Omfattande vandalisering av valaffischer i länet

Uppdaterad
Publicerad

Stora valplakat har stulits och affischer har rivits sönder och på annat sätt vandaliserats, både i Luleå och Gällivare. – Det har aldrig skett i den här omfattningen under någon tidigare valrörelse, säger socialdemokrater som SVT talat med.

Det är socialdemokraterna som drabbats av en omfattande vandalisering över hela Luleå och Gällivare. En av platserna i Luleå är Porsön där valaffischer sattes upp i lördags.

– De har stulit fyra stora plakat som vi ställt upp på Porsön. Plakaten är så stora att vi var tvungna att använda ett släp när vi körde ut dem. Dessutom har man rivit sönder andra affischer vi satte upp där, säger Fredrik Hansson (S) socialnämndens ordförande i Luleå.

Kasta de affischer på valarbetarna

Det hela började redan på fredagskvällen när socialdemokraterna i Luleå satte upp sina första affischer:

– Sista stället vi åkte till var Mjölkudden och när vi var där kom en bil med män i körandes och kastade två av våra valaffischer, som de rivit ned, på oss, berättar Fredrik Hansson.

Rubriceras av polisen som valbrott

Även på Tuna, Storheden, i Gammelstan och på Burströmska har affischer vandaliserats och socialdemokraterna i Luleå har polisanmält händelsen som polisen rubricerar som ”valbrott”.

Samma sak i Gällivare

Även i Gällivare har socialdemokraternafått sina affischer vandaliserade:

– Vi satte upp våra affischer i fredags och ganska snart därefter var de saboterade, berättar Birgitta Larsson, ordförande för socialdemokraterna i Gällivare.

– De har stulit plakat och rivit ned affischer och sedan har de klistrat inplastade budskap på affischerna, säger Birgitta Larsson.

Inte varit med om liknande

Varken Fredrik Hansson i Luleå eller Birgitta Larsson i Gällivare har varit med om något liknande under tidigare valrörelser:

– Nej, absolut inte i den här omfattningen och vid upprepade tillfällen. Det har väl hänt att någon affisch har varit nedriven tidigare, säger Birgitta Larsson.

– Det har inte varit så här mycket och så snabbt efter att vi satt upp dem, säger Fredrik Hansson.

Hot mot yttrandefriheten

– Jag tycker att det är ett hot mot yttrandefriheten och demokratin på så sätt att valaffischerna påminner människor om att nu är det snart val, de höjer valtemperaturen. Så rubricerar ju polisen händelsen som valbrott också så det är det är ju ganska allvarligt, säger Fredrik Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.