Orkanen Ophelia närmar sig Storbritannien och Irland

Uppdaterad
Publicerad

Med vindar på omkring 40 meter per sekund närmar sig orkanen Ophelia Irland och de brittiska öarna. Ovädret beräknas nå land med full kraft vid lunchtid under måndagen.

– Det kan bli väldigt stökigt, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Orkanen Ophelia har varierat i styrka under sin vandring norrut över Atlanten.

Från att ursprungligen ha klassats som en kategori 3-orkan nedgraderades den under söndagseftermiddagen till en kategori 1-orkan, med vindar på runt 40 meter per sekund.

På måndag, runt lunchtid, väntas den nå sydvästra Storbritannien och södra Irland med en vindstyrka på omkring 35 meter per sekund.

– Det ser ut att bli riktigt blåsigt. Vinden kan till och med öka lite grand när den rör sig nordost över Skottland, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Skolorna håller stängt på Irland

Det Irländska meteorologcentret, Met Éireann, har utfärdat en så kallad röd varning – den skarpaste vädervarningen man har att tillgå – för hela landet under måndagen.

Som en följd av detta kommer landets samtliga skolor hålla stängt under måndagen, efter ett beslut från det irländska skoldepartementet, skriver The Irish Times.

Orkanen riskerar att orsaka strömavbrott och stora trafikstörningar under måndagen. Både flyg- och järnvägstrafiken ligger i farozonen att påverkas.

Dessutom väntas de kraftiga vindarna orsaka stora vågor med risk för översvämningar längs kusterna. 

Kraftigaste orkanen i Europa sedan 2011

Ophelia är den kraftigaste orkanen som når ett europeiskt land sedan orkanen Kate slog till mot Wales 2015.

– Det är inte ofta en tropisk orkan når Europa. Det som har hänt nu är att vi har en jetström som passerar de brittiska öarna som förstärker lågtrycket, säger Deana Bajic.

Dessutom har Ophelia bildats på södra Atlanten där vattnet är varmare istället för på norra Atlanten, vilket är vanligare. Det har också bidragit till dess ovanliga styrka.

Når Sverige på tisdag

I takt med att orkanen fortsätter sin resa norrut avtar den i styrka. Den väntas nå Sverige under tisdag eftermiddag i form av ett avslaget lågtryck.

– Det kommer inte vara som på Irland och England men den kan föra med sig friska vindar och en del regn och även snöfall, säger Deana Bajic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.