Opinion live 23 november

Uppdaterad
Publicerad

Prostatadebatt, teaterdebatt, nycklarna till internet och avslöjandet som skakar Kultursverige

Den 23 november klockan 22:00 sändes Opinion live i SVT1 med Belinda Olsson som programledare.

----

Opinion live hösten 2017

Det stormade runt Dramaten-föreställningen ”Muslim ban” redan innan den haft premiär. Föreställningen handlar om islamofobi och att vara muslimsk man i Sverige och kritiken har främst handlat om att en av personerna på scen anklagas för att alliera sig med homofoba och extrema islamistiska rörelser – hur ska han då kunna representera vanliga muslimska män?

I studion regissören America Vera-Zavala och skribenten Alen Musaefendic.

----

10 000 män drabbas varje år av prostatacancer och många röster hörs om att det är dags att kalla till allmän screening, likt hur kvinnor kallas till mammografi. Men även det myntet har två sidor. Många riskerar nämligen att genomgå cancerbehandling helt i onödan.

I studion läkarna Ola Bratt och Olof Akre.

På länk Stefan Sauk, vars pappa dog i prostatacancer och som tycker att alla medelålders män borde screenas.

----

Svenska Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på ISS, är en av sju så kallade kryptoofficerar som bär på en nyckel till internet.

Officerarna är spridda över hela världen och i ett datacenter utanför Washington DC, USA, står en stålbur med internets ”bäst bevarade hemlighet”.

Då och då uppdateras denna och det evenemanget kallas för ”nyckelceremonin”. Utan ceremonin skulle det inte ens gå att surfa eller skicka mejl.

----

Dagens Nyheters avslöjande om en kulturman med stark maktposition och nära koppling till Svenska Akademien skakar nu om Kultursverige.

I studion Gunilla Brodrej, kulturjournalist på Expressen.

----

Liveflödet finns kvar efter programmet – där finns fördjupning och frågor.

----

Se programmet i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Opinion live hösten 2017

Mer i ämnet