-Hela diskussionen kring Microsoft och deras dokumentation hade aldrig uppstått om det hade rört sig om öppen källkod, säger Erik Granström, marknadsansvarig för MySQL Nordeuropa, till SVT.
MySQL är ett företag som bland annat tillhandahåller databaslösningar. Företaget, som är etablerat runt om i världen, har från början byggt verksamheten kring öppen källkod.
Öppen källkod är ett annat namn på fri programvara. Det betyder att användaren inte bara får fri tillgång till själva programmet och källkoden som bygger upp programmet med tillhörande instruktioner, utan även får möjlighet att ändra koden, göra förbättringar, utbyggningar, sprida den vidare och till och med ta betalt för det.
Öppen redovisning
Det enda villkoret är att den som sprider programmet vidare, med eller utan ändrad källkod, gör det som öppen källkod, det vill säga att man tydligt redovisar koden och eventuella ändringar.
Öppen källkod är själva kärnan i flera företag som rönt mycket stora framgångar på senare år, t.ex. operativsystemtillverkaren Linux, webbläsaren Firefox och MySQL. Miljontals användare världens över kör dessa företags program och källkoden är helt öppen.
Att programmen kan laddas ned gratis har gjort att små företags idéer snabbt har etablerat sig för en stor användarskara, både bland privatpersoner och företag.
Företagen tjänar pengar genom att ta betalt för service, support och utveckling av produkterna. Genom att källkoden är öppen och användare måste redovisa förbättringar får företagen också gratis hjälp med utveckling och testning av programvaran.
Slår igenom i år
Många IT-experter tror att öppen källkod kommer att slå igenom i år och på allvar intressera både företag och myndigheter.
I och med att källkoden är öppen är det enkelt för företag och myndigheter att själva göra anpassningar för specifika behov. Det medför även att köpare inte behöver betala för den överkapacitet i form av extrafunktioner som ofta följer med färdiga låsta programpaket.
Närvaron av öppna gratisalternativ fungerar också som en prispressare gentemot de stora datajättarna.
-Öppen källkod är i sig ett försvar från konsumentsidan mot en situation med få leverantörer och höga priser, säger Erik Granström på MySQL.
Enligt grova beräkningar från Svekom, Sveriges kommuner och landsting, skulle en storskalig övergång till program med öppen källkod innebära en besparing på miljardbelopp för Sveriges kommuner, landsting och myndigheter. Riksrevisionen har i ett utlåtande rekommenderat myndigheter att titta på öppen källkod-lösningar.
Sverige ligger efter
Sverige har ofta legat i framkant med tekniska förändringar, men när det gäller öppen källkod ligger Sverige efter många länder i Europa.
En förklaring kan vara att svenskarna vant sig vid de produkter som redan finns på marknaden. Kännedomen om öppen källkod har också varit dålig.
Projekt pågår för att ta fram öppen källkodsprogram inom kommuner och landsting, men det har än så länge gått trögt. Microsoft har också tagit fram nya attraktiva erbjudanden och utökat sin säljavdelning för kommunal verksamhet flerfalt.
Thomas Larsson