Orkaner – farliga men nödvändiga

Publicerad
USA har drabbats av ett flertal orkaner de senaste åren. I slutet av augusti 2005 drog den kraftiga orkanen Katrina in över land och lämnade stor förödelse efter sig. Orkaner kommer dock varje år. Tropiska orkaner är livsfarliga fenomen men också nödvändiga.

Orkaner är en av de farligaste naturkatastrofer som kan drabba människan och miljön. Samtidigt är de nödvändiga för jordens atmosfär, eftersom orkanerna transporterar värme och energi mellan ekvatorn och de svalare regionerna.

En orkan är en stor, snurrande, spiralformad storm vars vindhastighet överstiger 33 meter i sekunden. Tropiska orkaner når ofta en betydligt högre vindhastighet än så.

I mitten av en orkan finns ett molnfritt hål som man brukar kalla stormens öga. Utanför ögat finns en ring av kraftiga åskmoln som kan bli uppemot 15 kilometer höga. Bland dessa åskmoln finns de största vindhastigheterna, medan det i ögat kan vara nästan vindstilla.

Får energi från havet
Tropiska orkaner bildas över havet då luften är varm och fuktig och havsvattentemperaturen är över 27 grader. När det varma vattnet värmer luften ovanför stiger en ström av väldigt varm och fuktig luft upp och skapar ett centrum vid ytan där lufttrycket är lågt. Vindar rusar in mot området av lågt tryck i en spiral och släpper ifrån sig värme och fukt innan de sjunker igen.

Orkaner får sin energi från det varma vatten som stormen passerar över. Därför växer orkaner ofta allt eftersom de färdas. Men när orkanen drar in över land förlorar den sin energikälla, och börjar därför avta.

I USA löper orkansäsongen mellan juli och oktober. Orkanernas kraft mäts i en skala som kallas Saffir-Simpson som har 5 kategorier. De värsta orkanerna, de i kategori fem, har en vindhastighet om minst 70 meter per sekund och fäller alla träd i sin väg och förstör alla hustak de sveper över. Dessutom kan orkaner orsaka flodvågor och översvämningar – en kategori 5-orkan orsakar minst 5,5 meter höga flodvågor.

Kan inte förutspås
En orkans riktning är till en början västlig, på grund av de östliga vindarna, och med vag riktning mot polerna. Många orkaner färdas förr eller senare tillräckligt långt norrut eller söderut för att västliga vindar ska ta fatt i dem, så att de börjar färdas österut istället. De drar fram med en hastighet om upp till 20-30 meter per sekund.

Även om man vet under vilka förhållanden som orkaner kan uppstå finns det ingen möjlighet att förutsäga dem. Men när en orkan väl har uppstått kan man förutspå vilken väg den kommer att ta. I USA finns världens mest sofistikerade orkanbevakning i Miami, som letar rätt på stormar som kan utvecklas till orkaner i ett tidigt stadium och bevakar dem tills de dör ut.

Källor: BBC, TT, NE.se

Orkaner

Visa

• När vindhastigheten i en storm överstiger 33 m/s råder orkan. Kategori 5 är den högsta på Saffir-Simpson-skalan och innebär vindar på minst 70 m/s. En sådan orkan fäller träd och förstör hustak i sin väg samt orsakar minst 5,5 meter höga flodvågor och omfattande översvämningar.
• Karibien och Nordamerika drabbas under en orkansäsong, från juni till november, av som högst drygt tio orkaner. 2005 slogs det rekord sedan mätningarna inleddes för drygt 150 år sedan: 13 orkaner, varav tre uppnådde kategori 5.
• En orkan, eller en tropisk cyklon, bildas över havet i tropiska områden under lågtryck när ytvattnet är minst 26,5 grader varmt och luften i atmosfären ovanför är fuktig.
• Hela orkanen brukar mäta 20-50 mil i diameter. I centrum finns det några mil stora orkanens öga där det kan vara kav lugnt.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer