Satellitbild på skogsbrand i Amazonas. Foto: Maxar Technologies via AP/ TT

Länder hotar med bojkott efter skövling av Amazonas

Uppdaterad
Publicerad

Missnöjet med Brasiliens ovilja att ta tag i bränderna i Amazonas sprider sig över världen. Irland hotar med att försöka stoppa frihandelsavtal och lokala politiker fruktar en kommande bojkott av brasilianska livsmedel.

Pressen på Brasilien växer, inte minst på landets president Jair Bolsonaro. Tusentals bränder rasar i Amazonas regnskogar. 99 procent av dem är orsakade av människan, avsiktligt eller oavsiktligt, enligt landets rymdforskningsinstitut Inpe, rapporterar CNN.

Medan lokalbefolkningen beskriver hur djur försöker fly skogen och människor förfäras över att den skog som producerar 20 procent av vår planets syre håller på att brinna upp har presidenten, utan bevis, misstänkliggjort miljöaktivister för att ligga bakom bränderna. Motvilligt har han sedan erkänt att det kan vara jordbrukare som startat dem för att sedan illegalt kunna skövla marken.

Protester mot miljöpolitiken

De senaste dagarnas agerande och Brasiliens miljöpolitik har fått konsekvenser.

Brasiliens miljöminister blev utbuad under FN:s klimatkonferens i Salvador i Brasilien tidigare i veckan. Tyskland och Norge har stoppat sitt ekonomiska stöd till regnskogarna och anser att Bolsonaro inte gör något för att stoppa skövlingen.

Skådespelaren och miljöaktivisten Leonardo di Caprio, som uppmanar sina 34 miljoner följare på Instagram att rösta fram ledare som är redo att kämpa för klimatet, är bara en av hundratusentals som engagerar sig i regnskogen på sociala medier.

Och protesterna sprider sig över världen. I London klistrade aktivister från klimatorganisationen Extinction Rebellions fast sig vid brasilianska ambassaden och i Stockholm är en mindre demonstration planerad under fredagen.

Irland vill stoppa avtal

Nu höjer också Irland ett varnande finger. Premiärminister Leo Varadkar säger att Dublin kommer att rösta emot handelsavtalet mellan EU och Mercosurländerna (Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay) om Brasilien inte vidtar åtgärder för att rädda regnskogen.

– Inte en chans att Irland kommer att rösta för EU-Mercosuravtalet om Brasilien inte respekterar sin förpliktelse mot miljön, säger Varadkar till irländska Independent.

Jordbruket drabbas

Omvärldens raseri, missnöje och varningar om att Brasiliens miljöpolitik kommer att få ytterligare konsekvenser har väckt oro i landet.

Waldez Goés, guvernör i norra delstaten Amapá, säger till The New York Times att han fruktar att en fortsatt skövling av Amazonas kommer att leda till en bojkott av brasilianska varor.

– Vi lever i ett land som producerar mat. Priset kan bli väldigt högt för såväl producenter som nationen, säger han till tidningen.

Parlamentsledamoten Jerônimo Goergen uttrycker också sin oro för Brasiliens rykte utomlands sedan landets miljöpolitik hamnat under luppen.

– Det här skapar en hemsk bild av Brasilien. Jordbrukssektorn kommer att drabbas mest, baserat på hur debatten utformas, säger han till The New York Times.

Amazonas – jordens lungor

Amazonas täcker nästan 40 procent av Latinamerika och sträcker sig över nio länder: Bolivia, Brasilien, Colombia, Ecuador, Franska Guyana, Guyana, Peru, Surinam och Venezuela. Ungefär 50 procent av Amazonas ligger i Brasilien.

En fjärdedel av alla jordens arter finns i Amazonas. De senaste 20 åren har 2 200 nya växter och insekter hittats.

Amazonas brukar kallas jordens lungor och innehåller en tredjedel av jordens skog och genom Amazonfloden och dess bifloder 20 procent av jordens rinnande färskvatten.

Enligt Världsnaturfonden har ungefär 20 procent av Amazonas försvunnit de senaste 50 åren.

Källa: AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.