Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Svt:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson från Moderaternas Sverigemöte om partiets utmaningar. Foto: Linus Svensson/TT/SVT

Analys: Oro inom M för att förlora sin roll i svensk politik

Publicerad
Analys ·

Trots att Moderaterna lyckades erövra regeringsmakten finns inom partiet en gnagande oro över att förlora den ledande positionen till höger i svensk politik. Moderaterna har förlorat väljare i tre val i rad. För att bryta den trenden kan kvinnor och storstadsväljare bli avgörande.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Sverigemötet i Karlstad är Moderaternas första stora sammankomst sedan valet förra året. Och det är förstås många glada miner. Moderaterna lyckades med det man föresatt sig; att erövra regeringsmakten. Och inget piggar upp moderata partimöten mer än när man kan visa upp egna ministrar.

Samtidigt finns en osäkerhet inom partiet inför framtiden. Senaste valet var tredje förlustvalet i rad sedan 2010. I stället avgjorde Sverigedemokraternas valspurt valutgången 2022. SD blev också näst största parti och har fått en nyckelroll för den nya regeringen.

Om Moderaterna inte lyckas vända den här utvecklingen riskerar partiets position i svensk politik att degraderas. Det handlar om rollen som ledande parti på högersidan i svensk politik.

Inte samma självklara roll

Det här är frågor som också tas upp i Moderaternas egen valanalys. Den självklara roll och tydliga position som Moderaterna länge haft i svensk politik är inte längre lika självklar och tydlig, skriver man. I ett nytt politiskt landskap riskerar de huvudsakliga skiljelinjerna i svensk politik att gå mellan Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna, inte som under de senaste decennierna, mellan Moderaterna och Socialdemokraterna.

Den här framtidsbilden skapar en gnagande oro bland många moderater. Att vara det ledande partiet till höger i svensk politik är också en given del av partiets självbild.

Att man lyckades erövra regeringsmakten har dock givit partiet fyra års respit. Statsministerposten och en rad andra ministerposter riktar med automatik strålkastarljuset mot Moderaterna under den här mandatperioden. Det finns alltså tid att försöka vända den negativa trenden.

Kvinnor och storstadsväljare

Två väljargrupper, som delvis överlappar varandra, är särskilt viktiga för partiet. Det handlar om kvinnor och storstadsväljare. I båda grupperna har Moderaterna tappat väljarstöd i de senaste valen.

Tydligast syns utvecklingen i storstäderna. I Stockholm kunde Moderaterna länge räkna med över 30 procent av väljarna. Sedan 2010 har det dock gått utför. Nu senast fick Moderaterna endast 19 procent av rösterna i Stockholm. Stödet bland kvinnor är också klart lägre än bland män.

Det finns förmodligen flera förklaringar till detta. En är att partiets närmande till SD har ogillats av relativt sett fler kvinnor och storstadsväljare. Bland kvinnliga väljare finns en klart mer negativ syn på SD än bland män.

Framstår som mer konservativt än liberalt

Närmandet till SD har även en nära koppling till förskjutningen i partiets politiska budskap. Moderaterna framstår idag som mer konservativt, och mindre liberalt. Det har även varit ett tydligare fokus på hårda frågor, som exempelvis kriminalitet, invandring och bränslepriser. Däremot talade partiet i valrörelsen mindre om frågor som sjukvård, skola och klimat, frågor som kvinnor rankar signifikant högre än män.

Samtidigt har Moderaterna växt på landsbygden. Problemet för partiet är dock att flest väljare finns i storstadsområdena. Ska partiet växa på nationell nivå är det viktigt att nå kvinnor och storstadsväljare.

Hur detta ska ske är dock en svår fråga. Dessa väljargrupper kräver sannolikt helt olika tilltal och sakpolitiska förslag. Budskap och tonalitet som lockar den ena gruppen riskerar att stöta bort den andra.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.