Foto: Scanpix

Oseriösa telesäljare ska stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Som SVT tidigare berättat har många äldre drabbats av oseriösa telesäljare som lurat på dem långa telefonabonnemang som inte kan avslutas. Nu vill regeringen ta i med hårdhandskarna.

Konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP) vill se hårdare lagstiftning mot telefonförsäljare.

– Jag kommer att tillsätta en utredning om telefonförsäljning, som bland annat ska titta på om det behövs ett skriftligt godkännande, säger hon till SVT.

SVT kunde i höstas visa rader av exempel på hur äldre bundits upp till långa telefonabonnemang som de sedan inte kunde ångra. De drabbade var skogsägare, och telebolagen hävdade att de därmed var företagare och inte hade ångerrätt.

Bland de drabbade fanns 81-åriga demenssjuka Eivor Schütz i Skänninge som sa att hon inte mindes någonting av telefonsamtalet med operatören.

– Jag vet bara att de höll på och bråka, sa hon till svt:s Aktuellt i november i fjol.

”Utsatta grupper manipuleras”

Nu kommer alltså regeringen att utreda möjligheten till lagskärpning.

– Vi ser att många gamla människor blir lurade, utsatta grupper manipuleras och det finns en hel del oseriösa aktörer, säger konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP).

Förutom skriftligt godkännande ska utredningen också ta ställning till ett rent förbud mot telefonförsäljning om kunden inte gett ett uttryckligt godkännande, efter tysk modell.

– Det kommer vi också att titta på, säger Birgitta Ohlsson.

Redan i höstas krävde Konsumentombudsmannen lagskärpning men tanken fick då hård kritik från branschorganisationen Kontakta.

– Om man inte tillåter telefonavtal då stannar svenskt näringsliv, sa Kontaktas vd Tina Wahlroth i Aktuellt.

– Jag håller inte riktigt med om den bilden. Seriös telefonförsäljning ska få finnas men oseriösa aktörer ska få det tuffare, säger Birgitta Ohlsson till SVT.

SVT granskade i höstas telefonförsäljningen, genom tv-inslag, webbartiklar och i en särskild blogg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.