Försvarsmakten får i uppdrag att planera för ett nytt regemente i Östersund. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Östersund kan få nytt regemente

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen siktar på att ett nytt regemente ska etableras i Östersund under 2026—2030.

Men i eventuellt nya försvarsförhandlingar kan placeringen ändras.

Regeringen beställde på tisdagen ett kompletterande budgetunderlag för 2021 från Försvarsmakten. Det ska vara klart den 24 juli.

I uppdraget står att ett nytt regemente ska etableras i Östersund under 2026—2030. Regementet ska ansvara för utbildning av en till två lokalförsvarsskyttebataljoner.

Det nya regementet fanns med i försvarsberedningens förslag från 2019 på ett stärkt svenskt försvar. Det har dock varit oklart var regementet ska placeras. I de nu avbrutna förhandlingarna mellan regeringen och M, C, KD och L om en försvarsproposition har både Östersund och Sollefteå diskuterats. Försvarsberedningen har även nämnt Falun och Härnösand.

”Har tydlig tyngd”

– Östersund ligger väldigt centralt till ur transportsynpunkt när det gäller att ta emot värdlandsstöd, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Med värdlandsstöd menas stöd från andra länder till Sverige, framförallt Natoländer, i en krissituation.

Hultqvist understryker att Östersund är en viktig knutpunkt i det sammanhanget.

– Från militärstrategisk horisont så har Östersund en väldigt tydlig tyngd, säger försvarsministern.

Regeringen siktar på att lägga fram en försvarspolitisk proposition i september om den försvarspolitiska inriktningen 2021-2025.

Kan ändras

Den propositionen har i dag inget majoritetsstöd i riksdagen, men Hultqvist utgår i från att förhandlingar med andra partier kommer att återupptas. Därför påpekar försvarsministern att planerna på bland annat ett nytt regemente i Östersund kan förändras.

– Det här kommer att bli föremål för nya politiska diskussioner, säger Hultqvist.

Han uppger att regeringen trots osäkerheten nu måste beställa in underlag från Försvarsmakten så att den kommande propositionen kan kvalitetssäkras.

Regeringen vill också att Försvarsmakten ska börja planera för en divisionsartilleribataljon med eldrörsartilleri. Artilleriutbildningen ska förläggas till Kristinehamn/Villingsberg. Etableringen ska påbörjas under perioden 2021—2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.