Över 50 miljoner för nya dykningar vid Estonia

Uppdaterad
Publicerad

Nya dykningar kring Estonias vrak beräknas komma att kosta totalt 50–55 miljoner kronor, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Summan inkluderar bland annat konsulttjänster för tekniken att fjärrstyra undervattensfarkoster, en aktivitet som kräver extra pengar utöver den ordinarie budgeten.

– Ska man genomföra någon form av dykaktiviteter här så krävs det att man tillför extra pengar för att kunna finansiera det, säger ställföreträdande generaldirektör på Statens haverikommission Jonas Bäckstrand, till Ekot.

Haverikommissionerna i Estland, Finland och Sverige inledde i oktober förra året sin preliminära bedömning av de nya fynd som har gjorts av dokumentärfilmare som har dykt vid vraket. Bland annat upptäcktes två nya hål i skrovet som tidigare har varit okända. Fynden presenterades sedan i en uppmärksammad Discovery-dokumentär.

Vid jul beslutades att nya dykningar behövde göras och i fredags rapporterade Ekot att dykningarna kan påbörjas redan i sommar, då en förändrad lag kring gravfrid förväntas klubbas igenom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.