Förra året anmäldes drygt 22.000 bostadsinbrott, samtidigt som polisens uppklarningsstatistik är mycket låg, fyra procent. De senaste åren har polisen därför satsat på att kartlägga vilka som begår bostadsinbrott och var brotten sker.
Anders Burén, kriminalkommissarie vid den Nationella operativa avdelningen (NOA), tidigare Rikskriminalpolisen, anser att brotten sker organiserat.
– Från att de anländer till Sverige, tills de åker med stöldgodset ur landet är det oerhört organiserat. När de kommer hit får de en gps med inmatade mål och sedan begår de bostadsinbrott och bilstölder under en vecka, innan de reser hem igen, säger Anders Burén till SVT Nyheter.
1.500 återkommande kriminella
Polisen har kartlagt ett 15-tal kriminella nätverk som begår brott i Sverige. Cirka 500 personer är hemmahörande i Litauen. Cirka 300 personer kommer från Polen. Sedan finns mindre grupper från Georgien, Vitryssland och Rumänien och Bulgarien. Totalt rör det sig om 1.500 personer som är aktiva och som begår brott.
Nätverken är specialiserade på olika områden. Vissa ligor gör bostadsinbrott, medan andra stjäl lyxbilar och dyra bildelar, till exempel krockkuddar och navigations- och mediamoduler.
– De har medlemmar som bor i Sverige. Det är de som planerar var man ska göra inbrotten och stölderna. Ofta rör det sig om rena beställningsjobb. Vi har spanat och sett hur de tömmer en bil på strålkastare, airbags och mediamodulen på under en minut. De bor hos sina landsmän i Sverige medan de utför brotten och gömmer även stöldgods där, säger Anders Burén.
Hur får de ut stöldgodset ur Sverige?
– Ofta låter de de stulna sakerna ligga i några veckor, sedan kan det skickas via bussgods eller via fraktföretag. Eller också försöker man i vissa fall köra hem godset själva, säger Anders Burén till SVT Nyheter.
Hoppas få ner brottstatistiken
2013 gjorde polisen en satsning på att bevaka hamnar i Stockholmsområdet för att se hur mycket stöldgods som försvann ur landet. Resultatet blev över förväntan med många gripanden och mycket beslagtaget stöldgods. Liknande satsningar har även gjorts i södra och norra Sverige.
Sedan 2013 har polisen gripit flera hundra kriminella från nätverken varje år. Till exempel jobbar trafikpolisen mot ligorna genom profilering och har gripit många med stöldgods i bilen vid andra insatser som till exempel nykterhetskontroller. Polisens förhoppning är nu att bostads- och bilinbrotten samt bilstölderna ska minska på sikt.
– I våra insatser har vi gripit uppskattningsvis 200 per år. Samtidigt har trafikpolisen och andra enheter gripit ungefär lika många, så totalt cirka 400 varje år. Vi hoppas nu störa de här nätverken så pass mycket att de väljer andra länder än Sverige och att vi kan får ner brottsstatistiken, säger kriminalkommissarie Anders Burén, till SVT Nyheter.