Foto: TT

Över hälften av de vanvårdare barnen utan ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Färre än hälften av de före detta fosterbarn som ansökt om kompensation från staten för vanvård har beviljats ersättningen på 250.000 kronor. Eftersom besluten inte går att överklaga har en grupp som fått nej nu vänt sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

De allra flesta har nog bilder på sig själva från de var små. Men så finns det barn som är oönskade och där det inte finns ett enda fotografi från barndomen.

Kjell Gatedal i Nora som idag är 68 år gammal vet inte hur han såg ut som liten. Han flyttades runt mellan olika fosterhem under hela sin uppväxt.

– Jag har hela tiden känt mig utanför och aldrig ingått i någon familj. Jag har aldrig upplevt kärlek, aldrig födelsedagar, aldrig julaftnar, berättar Kjell Gatedal.

Staten bad om ursäkt

2011 hölls en upprättelseceremoni i Stockholms stadshus där svenska staten bad om ursäkt till alla barn som utsatts för övergrepp både fysiskt och psykiskt på barnhem och hos fosterföräldrar.

Som plåster på såren skulle även de som vanvårdade mellan åren 1920 och 1980 kunna få en ersättning från staten på 250.000 kronor.

Men Ersättningsnämnden har i över hälften av de 4.000 fall som hittills avgjorts sagt nej och beslutet går inte att överklaga.

Kjell Gatedal i Nora är en av alla dem som efter en muntlig förhandling i Ersättningsnämnden fått avslag på sin begäran. 

– Det är inte det att jag inte fått pengar, utan att man känner att de tycker att jag ljuger. Och inte tror att jag lidit något. Det är det bedrövliga, säger Kjell Gatedal.

Göran Ewerlöf ordförande i Ersättningsnämnden förklarar:

– Vi hjälper till så gott vi kan med att få fram uppgifter, men det finns naturligtvis människor som har svårt att berätta och det är ett problem med det här förfarandet.

Tycker du att det är rättvist?

– Rättvist är det definitivt inte. Det kan man inte säga, säger Göran Ewerlöf. 

Besvikna fosterbarn vänder sig till Europadomstolen

Nu har en grupp före detta barnhemsbarn som fått nej, och där Kjell Gatedal ingår, vänt sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter för överklaga besluten.

– Jag tycker att när över 50 procent inte fått ersättning, så är vi många som lider som jag gör, säger Kjell Gatedal.

Övergrepp mot fosterbarn

* Mellan 1920 och 1995 placerades minst 250.000 barn i fosterhem och barnhem.

* Inställningen var länge att fosterhemsvården enbart var av godo.

* En tv-dokumentär 2005 lyfte dock på locket och avslöjade övergrepp och vanvård.

* En efterföljande utredning av Socialstyrelsen visade att det förekommit kränkningar, övergrepp och vanvård på svenska institutioner men i okänd omfattning.

* I Vanvårdsutredningen 2010 vittnade drygt 400 personer om de övergrepp de utsatts för som fosterbarn.

* Upprättelseutredningen lades fram i februari 2011 och föreslog att de som under perioden 1920-1980 vanvårdats i fosterhem eller barnhem skulle ersättas med 250.000 kronor vardera.

Ersättningsnämnden

* Ersättningsnämnden är en statlig myndighet som bildades 1 januari 2013. Den prövar ersättning till personer som mellan 1920 och 1980 utsatts för allvarliga övergrepp eller försummelser i samband med att de som barn varit omhändertagna i samhällsvård.

Möjligheten att ansöka om ersättning fanns till och med 31 december 2014.

Ersättningsnämndens beslut kan inte överklagas.

* Ersättningsnämnden kommer att läggas ner vid årsskiftet 2015-2016 när alla ansökningar hunnit avgöras.

* Nämnden med tillhörande kansli har kompetens i social- och barnrätt, medicin och psykologi.

* Ersättningsnämnden har hittills avgjort drygt 4.000 ansökningar. 53 procent har fått avslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.