Övergången till digital-tv

Uppdaterad
Publicerad

Senast den 1 februari år 2008 ska den sista analoga tv-sändningen vara släckt. Då ska hela Sveriges hushåll i stället ta emot tv-programmen via det nya digitala marknätet som just nu är under uppbyggnad. Men varför sker övergången?

En av de främsta orsakerna bakom beslutet om övergång till digitalsändningar är att det sker en teknisk övergång globalt. Ett annat skäl som angetts är att digitala sändningar ger bättre ljud och bild än analoga sändningar.

Det analoga marknätet är fullt och inga andra kanaler än SVT 1, SVT 2 och TV4 får plats. Samtidigt efterfrågas fler kanaler, något som många hushåll har löst genom att skaffa kabel-tv.

Mer utrymme för fler kanaler

Digitala sändningar komprimeras och paketeras och ger därför utrymme för fler kanaler och nya tjänster, som till exempel en mer utvecklad text-tv. Utöver de redan i dag marksända kanalerna, får alla som har digital-tv tillgång till SVT 24, Kunskapskanalen och Barnkanalen, så kallad fri-tv.

Därutöver kan hushållen välja att abonnera på fler kanaler som är tillgängliga via ett programkort. Det kallas betal-tv.

Övergången till den nya tekniken sker i princip i hela Europa. Tyskland var först med att sända digitalt i Berlin redan 2003. I dag sänder flera tyska städer enbart digitalt, däribland Hamburg, Düsseldorf och Bonn. Finland släcker sitt analoga marknät 2007, Storbritannien följer efter år 2012.

Första tidsplan presenterad

I höst börjar släckningen av det analoga nätet i och med att Gotland som första område helt övergår till digitala marksändningar den 19 september. I den första etappen som övergår under hösten 2005 ingår även Gävle och Motala.

Se förslaget på tidsplan för nedsläckningen

Teresa Skeppholm

Vad krävs för digital-tv?

  • Du som i dag tittar på tv via parabol eller via kabel- eller bredbands-tv berörs inte av övergången. Fortsätt att titta på tv som vanligt.
  • Tittar du på tv med vanlig antenn behöver du en digitalbox: – för att titta på de fria kanalerna behöver du den enklaste digitalboxen. – för att titta på betal-tv krävs en box med plats för programkort.
  • Det spelar ingen roll vilket märke eller vilken modell du har på tv:n eftersom det är boxen som avgör.
  • Om du har en tv-antenn som är äldre än tio år bör du kontrollera om den kan ta emot de nya frekvenserna.
  • Du kan bara spela in från den kanal du tittar på. Vill du kunna spela in från en annan kanal, krävs det en extra box för videon.

Digitalövergången

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.