Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi beskriver nuvarande situationen för tre olika ukrainska platser. Foto: SVT

Överstelöjtnant om strategiska området: Tydligt ryskt fokus

Uppdaterad
Publicerad

Striderna rasar i Ukraina. Överstelöjtnant Joakim Paasikivi redogör för utvecklingen i tre nyckelområden i landet: Mariupol, Charkiv och Kiev.

– De satellitbilder vi ser över Mariupol skulle kunna vara bilder från andra världskriget eller Aleppo.

Striderna fortsätter i Ukraina. I onsdagens Aktuellt fokuserade överstelöjtnant Joakim Paasikivi på situation i tre ukrainska städer.

Rapporterna kring Mariupol har varit många. Paasikivi tror att det bara dröjer dagar innan staden faller:

– De har nog ingen chans ukrainarna, frågan är om de dör på plats eller kommer kunna dra sig ur.

”En taktisk omgruppering”

Charkiv är landets näst största stad. Den ligger i ett område som har blivit strategisk viktig för Ryssland att ta över.

– Ryska styrkor försöker med en vertikal linje mot Donbass skära av de ukrainska förbanden i den ficka som bildas. Om ryssarna lyckas göra en kniptång så har man bäddat för att ta hela Donbass. Det har varit hårda strider under ett tag som fortsätter. Det är uppenbart att Ryssland har ett fokus runt det här området.

Under tisdagen sa Ryssland att de skulle trappa ner närvaron i huvudstaden Kiev. Ändå kommer rapporter om fortsatta strider.

– Vi har fått brittisk och amerikansk information om att Ryssland börjat ta ut förband ur staden. Jag tror att detta är en taktisk omgruppering. Det har nog inget med själva fredsprocessen att göra utan man måste börja avlösa sina slitna förband, för de håller inte längre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.