Forskning visar att det är fler viltolyckor per kilometer järnväg än per kilometer bilväg. Lagen säger att dessa olyckor ska rapporteras in till polisen men endast en liten andel anmäls, enligt en kartläggning som P4 Blekinge har gjort. Trafikverkets förklaring är att rapporterna har fått göras manuellt. Lokföraren ska förmedla ett antal data, exempelvis var någonstans olyckan ägt rum. Uppgifterna ska sedan till trafikledningen som tar dem till polisen som i sin tur fattar beslut om att skicka ut en jägare.
– Det är många människor inblandade. Men främst är det vårt datasystem som inte gått att samordna med polisens än. Efter nyår ska det fungera, säger Anders Sjölund, ekolog på Trafikverket.
Fler passager
Trafikverket jobbar kontinuerligt med att ordna säkra passager för vilt över spåren.
– Vår målsättning är förstås att ingen olycka ska äga rum men sker det ska djuret ska tas om hand inom två timmar, säger han.
Rådjur är det djur som oftast körs på av tåg, men störst skada blir det vid älgolyckor. Stambanorna från Stockholm mot Göteborg och Malmö, är värst drabbade och Skåne sticker ut lite extra.
– Där är det mycket kronhjort och dovhjort, det är den viltolycka som ökar allra mest just nu, säger han.
Kostsamma olyckor
En olycka kostar mycket mer pengar än man kan tro.
– Viltolyckorna på landets vägar och järnvägar kostar totalt tre, fyra miljarder om året, av dessa står järnvägen för cirka 1,5 miljarder. Det handlar om förseningar, om skador på lok, människor och djur. SJ har i snitt ett tåg stående på verkstad kontinuerligt.
Mufflonfår och örn måste också anmälas
Sedan 1 juli 2012 är tågföraren är tvungen att anmäla om denne har kört på ett vilt djur. Djur som omfattas av anmälningsplikten är björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn. Det inträffar omkring 4 500 olyckor mellan vilt och tåg per år.
Källa: Naturvårdsverket