Pandemin kan ha lett till färre villainbrott

Uppdaterad
Publicerad

Villainbrotten i Sverige fortsätter att minska. Under första halvåret har antalet anmälda inbrott i villor och radhus minskat med cirka 31 procent enligt preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Allt fler som arbetar hemifrån, färre utlandsresor och stängda gränser. En förklaring till nedgången av inbrott i villor och radhus skulle kunna vara coronapandemin. Men statistiken visar också på en nedåtgående trend sedan 2018.

Enligt polisens nationella operativa avdelning, Noa, kan det röra sig om att myndigheten har arbetat allt mer fokuserat på just bostadsinbrott. 

– Polisen har arbetat långsiktigt tillsammans med andra aktörer för att förebygga och vända utvecklingen. Vi har arbetat mot internationella brottsnätverk, det har skett både här i Sverige och genom internationell samverkan, säger Damir Celebic, verksamhetsutvecklare vid Noa.

“Kan hjälpa polisen att gripa folk”

Polisen pekar också på att allt fler engagerar sig i grannsamverkan. Något som Karl-Erik Ericsson gjort i över 15 års tid i sin hemkommun Täby. De senaste sju åren är han en av dem som kört grannsamverkansbilen där och även i Täby syns en nedgång av villainbrotten.

– Förut har det varit väldigt folktomt i villaområden, det har varit någon enstaka hundägare och pensionär. I dag när man åker omkring ser man bilar parkerade nästan överallt och människor arbetar troligtvis hemifrån en hel del, så det blir ett naturligt skydd mot inbrott, säger Karl-Erik Ericsson.

Vad för skillnad gör grannsamverkan enligt din uppfattning?

– Om grannsamverkan fungerar väldigt bra så är det ju medborgarna som snabbast ser om något skumt pågår. Vi har möjlighet att hjälpa polisen att gripa folk därför att vi kan slå larm tidigare än både polis och larmbolag, säger han.

Inbrott i förråd ökar

Samtidigt som inbrott i villor och radhus minskar kan man se att inbrott i bostäder har ökat med närmare 4 600 anmälningar under 2020, jämfört med 2019.

– Det är underkategorin källare och vindsförråd i statistiken som har ökat. Inbrott i lägenhet och villor ligger kvar på samma siffror 2020 som 2019. Även här har vi en teori om att pandemin har påverkat utvecklingen. Det blir färre tillfällen till övrig stöldbrottslighet och då är källare och vind minst övervakade, säger Damir Celebic, verksamhetsutvecklare vid Noa.

Fakta: Inbrott

Inbrott i villor och radhus har minskat i Sverige de senaste åren. Enligt peliminära siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå, har också inbrotten hittills har minskat i år. Under perioden 1 januari – 30 juni 2021 har 2 808 anmälningar om inbrott och försök till inbrott i villa och radhus gjorts jämfört med 4 054 anmälningar samma period 2020. Enligt polisen genomförs dock de flesta av inbrotten under hösten och vintern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.