Kronofogden: Var femte vuxen har fått sämre ekonomi under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Var femte vuxen svensk har fått sämre privatekonomi efter coronautbrottet, det visar en ny undersökning från Kronofogden. Än har inte fler personer kommit in i myndighetens register, men de tror att många kan komma att skuldsättas på grund av den fallande ekonomin.

– Våra prognoser säger att det kan handla om minst 100.000 personer till, och då får det en kraftig påverkan inte bara för individen utan för samhället i stort, säger Christina Gellerbrant Hagberg, rikskronofogde.

Den nya undersökningen bygger på svar från 1518 personer som är 18 år eller äldre, boende i Sverige. Av dem säger 21 procent att ekonomin har försämrats den senaste månaden. 72 procent av de tillfrågade säger att ekonomin är oförändrad. 

En dryg femtedel tror också att ekonomin kommer försämras under det kommande halvåret, och den här utveckling märks framförallt hos vissa gruuper.

– De grupper hos vi ser det här tydligast är de som redan är påverkade och har en ansträngd ekonomisk situation. Det är främst arbetslösa, egenföretagare och ensamstående föräldrar, säger Christina Gellerbrant Hagberg, rikskronofogde.

Kan bli värre

Av de tillfrågade säger 84 procent att de har en buffert, samtidigt som 14 procent säger att de saknar pengar för oförutsedda händelser, två procent vet inte. Att en dryg tiondel saknar buffert är oroväckande enligt Kronofogden.

För tillfället kontaktar ovanligt många myndigheten med frågor gällande privatekonomin, många är oroliga och bland de som nu hör av sig finns grupper som inte har kontaktat Kronofogden tidigare.   

Det finns omkring 400.000 personer i Kronofogdens register, men i takt med att  konkurser och varsel nu ökar så tror myndigheten att det antalet kommer att öka ordentligt.

-  Det är helt klart. Det är nog snarare en fråga om hur många och hur snabbt. Och inte minst hur länge kommer man att vara kvar i våra register och ha den sortens ekonomiska svårigheter som gör att man inte klarar av sin vardag, säger Christina Gellerbrant Hagberg, rikskronofogde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.