Parlamentet bör bli kvar i Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentet återvänder till Strasbourg i Frankrike för en sammanträdesvecka i slutet av oktober. Då ska taket, som rasade i parlamentsbyggnaden i somras, vara helt lagat. Men takraset har satt fart på debatten om det förnuftiga i att EU-parlamentet en vecka varje månad flyttar från Bryssel till Strasbourg.

Hittills i höst har parlamentet hela tiden varit i Bryssel, och på det sättet har runt 30 miljoner kronor sparats i uteblivna flyttkostnader och traktamenten för personalen.

”Bryssel fungerar utmärkt”

-Det har visat sig att Bryssel fungerar utmärkt, vi sparar pengar och minskar miljöutsläppen från transporter, säger Inger Segelström (s).

Inger Segelström (s) anklagar den svenska regeringen för att vara för passiv i frågan.

-Det är skamligt att europaministern Cecilia Malmström (fp), som drev en namninsamling för att stoppa flytten, nu inte agerar mer, tycker Inger Segelström (s).

-Bryssel är mer praktiskt, anser Gunnar Hökmark (m). Det är en fråga som måste drivas på lång sikt, droppen urholkar stenen, säger han.

Men stödet för Strasbourg är starkt

Men bland franska och tyska ledamöter är stödet för Strasbourg starkt, och staden Strasbourg ses som en historisk symbol för fred och Europasamarbete.

Det är fastlagt i EU:s grundfördrag att parlamentet ska sammanträda i Strasbourg. För att ändra fördragen krävs enighet mellan alla medlemsländer, och ingenting tyder på att Frankrike vill ge upp Strasbourg som en av parlamentets mötesplatser.

Rolf Fredriksson, SVT:s korrespondent Bryssel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.