L, KD, C och V vill ändra grundregeln för organdonationer. Foto: JACK MIKRUT/ TT

Partier vill att fler donerar organ

Uppdaterad
Publicerad
Bristen på organ är fortsatt stor, trots att transplantationerna ökar. Flera riksdagspartier vill nu införa ett nytt donationsregister, där alla över 18 år skrivs in automatiskt, för att fler ska kunna räddas till livet.

Både L:s och KD:s partiledningar vill ha ett nytt donationsregister. Alla över 18 år ska skrivas in automatiskt, och vill man inte donera sina organ  eller vävnader måste man själv anmäla det.

– De länder som har lyckats öka sina organdonationer, det är länder som har sådana här organdonationsregister där du förutsätter att personer vill donera sina organ, säger Ella Bohlin i KD:s partistyrelse till Ekot.

Vid partiets riksting kommer ombuden ta ställning till förslaget. Även C och V vill ändra reglerna så att endast den som uttryckligen säger nej inte ska betraktas som en potentiell donator. Liberalerna ska ta ställning i frågan senare i höst.

Anhöriga har nyckelroll

I dag är 1,7 miljoner svenskar anmälda till donationsregeistret. Organbristen är fortsatt stor, i juli behövdes 800 stycken. En statlig utredning gav nyligen flera förslag på hur donationsprocessen kan underlättas, bland annat genom att ta bort de anhörigas rätt att säga nej.

I dag är det anhöriga som får försöka tolka hur de tror att en person som exempelvis blivit hjärndöd ställer sig till att donera sina organ.

– I dag har vi ett problem att både närstående, andra som väntar på organ och närstående och hälso- och sjukvårdspersonal inte riktigt vet hur man ska hantera situationer, säger Ella Bohlin (KD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer